Luni, 25 iunie 2018, absolvenţii de liceu au susţinut prima probă la examenul de bacalaureat, la Limba şi literatură română, în prima sesiune. Elevii clasei a XII-a de la profilul real, care au susţinut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi Literatura Română, au avut, la alegere, de analizat o poezie de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi în timp ce cei de la profilul uman au avut arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.
Arta poetica : e conceptul care defineste ansamblul de trasaturi care exprima conceptia despre lume si viata a unui poet, viziunea lui asupra menirii poetului si a artei sale, definitorii pentru creatia lui. Conceptul se poate folosi si pentru a defini mentalitatea specifica unei epoci. BAC 2018, limba română: Trăsăturile genului liric, la subiectul III
Exemplu: Octavian Goga, definit ca ,,poet al patimirii noastre’’, considera ca menirea poetului și a poeziei este de a ilustra ,,durerile poporului prin sufletul lui (…) Am vazut n scriitor un element dinamic, un rascolitor de mase, un revoltat… Am vazut in scriitor un semanator de credinte si un semanator de biruinte’’, idei care se regasesc in intreaga sa creatie lirica. (Vezi și: Edu.ro: Rezolvarea subiectelor limba și literatura română, la Bacalaureat 2018)
Afişarea primelor rezultate la limba şi literatura română este prevăzută pentru data de 4 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00-16:00. Rezultatele finale ale Bacalaureatului 2018 vor fi făcute publice pe 10 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, el trebuie să fi susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. În plus, el trebuie să aibă minimum nota 5 la fiecare dintre probele de la examenul de Bacalaureat, iar media finală trebuie să fie cel puţin 6. (Subiecte și barem la limba și literatura română, la Bacalaureat 2018)
29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților
12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D
21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a
25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă
26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor
9 iulie: afișarea rezultatelor finale